Vrijwilligers

Gedragscode Hoop Op Geluk

Inleiding

Het doel van onze hengelsportvereniging is het bevorderen van de hengelsport. Van belang hierbij is dat iedereen altijd respectvol en verantwoordelijk met de natuur en met elkaar omgaat. HSV Hoop Op Geluk verwacht dat deze gedragsregels een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig sportklimaat en het bevorderen van sportief gedrag zodat iedereen met plezier zijn hobby uitvoert.

Gedragscode. Binnen HSV Hoop Op Geluk wordt de onderstaande gedragscode gehanteerd:

Respect

1. Respecteer de natuur. Kom niet aan jonge bomen en planten bij je stek. Eenmaal groot zul je profijt hebben van de schaduw die ze bieden.

2. Respecteer en accepteer afspraken zoals zijn vastgelegd bij Sportvisserij Nederland en zijn omschreven in het terreinreglement en het huishoudelijk reglement van Hoop Op Geluk.

3. Respecteer en accepteer elk individu.

4. Respecteer en accepteer het als je wordt aangesproken op je gedrag bijvoorbeeld door een BOA of controleur van de vereniging over de visserijwet. Of door een bestuurslid over de terreinregels van plas Watergoor.

Verantwoordelijkheid

5. Voor de juiste spullen (hoeveelheid + minimale afmetingen) om op een veilige manier om te gaan met de gevangen vis en de natuur .

6. Voor je eigen spullen en ruim je rommel op.

7. Voor andermans spullen en kom niet aan andermans eigendom.

8. Voor elkaar: er is niks mee om anderen te zeggen dat ze zich misdragen, als ze bijvoorbeeld iets met opzet beschadigen.

9. Voor je eigen gedrag: je weet best wat mag en wat niet, dat is een kwestie van gezond verstand gebruiken voor het nakomen van gemaakte afspraken.

Vertrouwens(contact)persoon – Meldpunt Sportvisserij Nederland

Voor sportvissers, vrijwilligers of bestuurders, die met ongewenst gedrag of integriteitsschendingen van anderen in de sportvisserij te maken hebben of hebben gehad, heeft Sportvisserij Nederland sinds een paar jaar enkele vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Bij hen kun je telefonisch een melding doen, dat betekent dat je je zorgen en vermoedens deelt, zodat we het samen op kunnen pakken. Bereikbaar iedere dag tussen 9:00 en 17:00 uur via 030-3030900

Deel II voor ondertekening nadat de vrijwilliger is aangenomen

Hoop Op Geluk gedragsregels voor (vrijwillige) medewerkers:

1. De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de minderjarige zich veilig en gerespecteerd voelt.

2. De begeleider onthoudt zich ervan de cursist te bejegenen op een wijze die de minderjarige in zijn waardigheid aantast.

3. De begeleider dringt niet verder door in het privéleven van de minderjarige dan functioneel noodzakelijk is. Wees terughouden bij het maken van foto’s en houdt rekening met de privacy van de minderjarige. Post geen foto’s online zonder toestemming.

4. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van de minderjarige. Alle seksuele handelingen, handelingen, contacten en –relaties tussen begeleider en minderjarige tot 16 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel grensoverschrijdend gedrag.

5. De begeleider mag de minderjarige niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.

6. De begeleider zal tijdens evenementen eer terughoudend en met respect omgaan met minderjarigen en de ruimtes waarin zij zich bevinden, zoals het clubhuis en tenten.

7. De begeleider heeft de plicht de minderjarige naar vermogen te beschermen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag en zal er actief op toezien dat de gedragscode door iedereen die bij de minderjarige is betrokken, wordt nageleefd.

8. Indien de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is hij verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door het bestuur aangewezen personen.

9. De begeleider krijgt of geeft geen materiële vergoedingen die niet in de rede zijn.

10. In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met een door het bestuur aangewezen persoon.

Deze gedragscode is vastgesteld door het dagelijks bestuur van de vereniging.