Proefvissen op een Nijkerkse siervijver

We zijn al een poosje aan het werk met het project Sportvissen Op de Kaart (SOK). In dat project willen we de hengelsportfunctie op een aantal geselecteerde siervijvers versterken. We hebben daarvoor in overleg met de gemeente een paar vijvers gekozen. Nu weten wij eigenlijk maar heel weinig van die vijvers. Ja, zo nu en dan spreek je eens iemand die er ooit wel eens gevist heeft, maar actuele informatie over de visstand ontbreekt dus.
Als bestuur hebben we daarom besloten om zelf maar eens te gaan proefvissen. Gewoon met een paar bestuursleden naar zon vijver gaan en dat met verschillende technieken kijken wat er te vangen is (bijkomend voordeel is dat wij dan ook nog eens aan vissen toe komen!). Plannen van zon sessie blijkt echter nogal lastig. Iedereen wil wel, maar kan eigenlijk nooit op dezelfde dag. Zelfs een lekkere lunch met door de voorzitter gerookte ganzenborst kon alleen de penningmeester verleiden. Dus gingen afgelopen vrijdag de voorzitter en de penningmeester getween aan het proefvissen. De keuze was gevallen op de vijver bij de rotonde naar de Bunschoterweg.
Om 09:00 waren we klaar om te voeren en te beginnen met vissen. De een met de match en de ander met de 11.5 meter lat. Waterdiepte zo ongeveer 130 a 140 cm. Al snel melden de eerste blieken zich. Deze werden vooral aan de vaste stok gevangen en afgewisseld met prachtige rooie rijders (ruisvoorns). Alles werd gevangen aan een grote made met een caster.
Zo tegen 11:00 uur begonnen ook de mammas en pappas van de blieken zich te melden. Gezien de lengte en het gewicht daarvan, zwommen die er al een paar jaar rond in de vijver. Wat een sport op dat ondiepe water! De dril van elke brasem koste minimaal 10 minuten en een lamme arm (wij zijn niet zo geoefend natuurlijk!). Het elastiek van de voorzitter is zo opgerekt dat het niet meer terug wil in de topset!
Op de voerstekken begon zo rond 12:00 uur het water gewoon te bruisen van de azende brasems. Het gezamenlijk eindresultaat van een prachtige vissessie: 10 grote brasems van elk zon 3 kg, een paar kleinere brasems, ca 20 blieken, ca 25 ruisvoorns (waaronder prachtige exemplaren van ca 30 cm), een paar blankvoorns en 1 baarsje (de voorzitter had 20,3 kg vis!). In tijden niet zon prachtige vissessie gehad. Wat geven die brasems een sport in dat ondiepe water!