Plas Watergoor of van oudsher de Beerdsmaatjesplas of beter gezegd de Brasemaandemaatplas.

Als bestuurder kom ik regelmatig in ons clubgebouw de Visburg en telkens als ik ons terrein op rijd zie je die prachtige plas die je aandacht trekt. Prachtig aangelegd en door de jaren prima bijgehouden door vele vrijwilligers.
Op sommige momenten wanneer zon of wind zich laten gelden toont de plas zijn gezichten. Zeer verleidelijk naar de visser toe van “kom en ervaar mij…”. En zie velen zijn mij voorgegaan om onze mooie plas te ervaren. 
Mijn eerste ervaringen waren met de vaste stok, en ik moet zeggen die waren taai, soms zelfs geen beetje te zien. Gelukkig was dat maar een uitzondering, nu kan ik zeggen dat ik toch wel een visje met de vaste stok weet te vangen, hoofdzakelijk voorns in alle maten.
Het was geloof ik een paar weken geleden dat ik weer in de Visburg moest zijn toen ik hoorde van enkele karpervissers dat er veel grote brasems en zeelten werden gevangen. Denk dan bij het woordje groot  aan brasems boven de 65 cm en zeelten boven de 55 cm. Deze opmerkingen bleven me achtervolgen en ontstaken in mij een verlangen om eens met de matchhengel te gaan vissen op onze plas.

Na weer eens wat theorie gevolgd te hebben over match vissen via het grote wijde web, toch het plan gemaakt om een paar keer op diverse plekken te gaan vissen in onze plas.
Zo gezegd zo gedaan, de 1e keer was op een zaterdagmorgen, om 6 uur al aan de waterkant om me eens rustig voor te bereiden. Een rustige ochtend met amper wind, en als de wind opstak er voor gezorgd dat hij achter mij was. Wetend dat brasems goed kunnen stofzuigen, veel en voor brasems heerlijk voer meegenomen.  En natuurlijk was ik ruim voorzien van casters, maden, mais en mestpieren. Na diverse keren te hebben ingegooid om te peilen had ik een mooi plekkie op 15 - 20 meter uit de kant gecreëerd. Mijn haak beaasd en nu voeren, tis altijd ff wennen om ballen op 15 tot 20 meter te gooien, kortom je maakt vaak een grotere voerplek aan dan bij een vaste stok… maar oefening baart kunst en je komt er ook achter welke attributen je de volgende keer daarbij beter kunnen helpen.
Na ruim een half uur zag ik voor het eerst mijn dobber in beweging komen...met kleine stukjes kwam hij heel geleidelijk naar boven en zo ging hij ook weer heel geleidelijk naar beneden en toen aanslaan…en het voelde direct al zwaar … het was geen karper, dat was wel duidelijk.
Na geland en gemeten te hebben op de onthaakmat, een pre om bij je te hebben, een brasem van 60 cm. Dit voelde goed en zo snel al….mijn dag kon al niet meer stuk dus ik gooide weer opnieuw in en ja hoor mijn dobber verdween in de diepte en nog bijkomend van de 1e vis had ik nu wederom een zware brasem aan de lijn hangen nu een van 65 cm ”kicken” om termen van onze BNN visser te gebruiken.
Natuurlijk maakte ik van elke vis een foto om die zsm naar familie en andere hog bestuurders te sturen… want ik wist niet wat me overkwam.
Uiteindelijk sloot ik deze sessie af met nog een brasem die nog groter was dan de anderen nl. 68 cm, direct mijn persoonlijk record. Naast de brasem wist ik nog 2 voorns te vangen.
Het kicken van op deze manier vissen is toch wel die dobber in beweging te zien komen, dat oplichten van die pen doet je adrenaline toenemen, om daarna die dobber in alle rust te zien verdwijnen, KICKEN man!!!

Mijn 2e sessie was afgelopen week op een namiddag en avond op een andere plek aan de plas waar ik de wind wederom achter me had, het uitvogelen van diepte en afstand duurde me eigenlijk te lang, de reden is dat ik nog geen goede slider aan heb kunnen schaffen, want die heb je echt nodig op dieper water. Elke sessie verfijn ik mijn matchtechniek. Maar goed na een 2 uur wachten zag ik een beweging van mijn dobber die de adrenaline weer deed stijgen, ik had in de tussentijd wel eens keer een tikkie gezien, maar nu weer een geweldige stijger en wegloper ook op deze plek een prachtige zestiger brasem, wat mij opviel was dat bijna alle brasems een geweldige mooie gouden kleur hadden, keek je ze echter in de bek dan kon je ook bij deze vissen zien dat ze eerder gevangen zijn.
Gelukkig kwamen Pier en Wipper ook nog ff kijken hoe het ging. Pier was erbij dat ik er nog  een van 64 cm ving. Helaas lieten ze bij Wipper verstek gaan. Naast de brasems ving ik nog een paar mooie voorns en een baars, o ja die lieten zich regelmatig zien door op kleine vis te jagen. Helaas nog geen zeelt gevangen daarom gaan we zeker nog een paar keer matchen, op zoek naar de zeventigers onder de brasems.

Tip, pas je materiaal zo aan dat je ook een aanbeet van een karper kan handelen.
Veel plezier aan onze prachtige BRASEMAANDEMAATPLAS!

                                                                                                                                 Rien vd Broek.