Overal in Nederland zie je nu eikenbomen met een rood/witte band er omheen dat de mededeling draagt dat er processierupsen in de boom zitten. Nu hebben we op ons terrein rondom plas Watergoor zo'n 20 eikenbomen staan. Tot vorig jaar zat daar wel eens een enkel nest processierupsen in, maar dit jaar is de populatie zo ongeveer geëxplodeerd. In alle eikenbomen rondom plas Watergoor zitten één of meerdere nesten van de processierups.

Processierupsen zijn bedekt met zogenaamde brandhaartjes. Een enkele rups bevat zo'n 700.000 brandharen. Het zijn voor de mens onzichtbare, pijlvormige haren van 0,3 millimeter groot, voorzien van weerhaakjes. De rups schiet de brandharen letterlijk af, bij wijze van verdediging. Ze worden gemakkelijk verspreid door de wind en kunnen tot op 10-tallen meters afstand rond het nest overlast geven. De brandharen dringen bij mensen in de huid, ogen en luchtwegen. Hierdoor krijg je wellicht een jeukende huid, geïrriteerde ogen en een benauwd gevoel.

Ons advies is om de nesten vooral met rust te laten (ook als de rupsen al zijn verdwenen zitten daar nog miljoenen brandhaartjes in!).
De eikenprocessierups is met geen enkel gif goed te bestrijden. Onze vrijwilligers van terreinbeheer zijn druk doende de bomen te voorzien van een waarschuwende rood/witte band.